Mera sovrum…

 ….och gardinskola…
 Tack för gulliga ord i förra inlägget om vårt sovrum!
De värmer!!!
Det är så roligt när man blir nöjd själv. 
Maken säger (än så länge) varje kväll vi går och lägger oss och varje morgon vi vaknar…
-ÅÅååå..va fint det blev!! jag trivs här……;)
Det sjuka är att vi renoverade sovrummet för 1½ år sedan och sedan dess har det varit gardinlöst.
JAG ÄR JU FÖR..¤#*#¤… SKRÄDDDARE!!!!!!
Ska inte trötta ut er med den låånga historien om varför jag slutade sy….men nu börjar jag tycka det är lite roligt igen……åtminstonde sånt som går snabbt…;)
Jag får ofta höra..
-Jag kan inte ens sy en rak söm så gardiner nää det kan jag inte sy…
Att sy gardiner handlar inte om att sy spikraka sömmar…
Det handlar om att MÄTA rätt.
Om du bara är noga med mätningen och att mönsterpassa tyget så kommer ingen se om sömmarna är krokiga eller ej. Om du tittar på översta bilden…
Tänk dig att jag inte hade mösterpassat utan det hade varit en halv ruta överst på ena fönstret och en hel över det andra….ojoj….DET hade man sett….

Det finns massor av varianter på FUSK rullgardiner……
De går snabbt och det blir alltid snyggt!
(Om du klickar på bilden ser du att tapeten INTE är vit utan vit med ränder i begie och nougatfärg)
Det rutiga tyget är från IKEA, likaså gardinstängerna.
Linnetyget hade jag kvar på en rulle från mitt skrädderi.
 Jag använder mig ALLTID av sk. smockband. De finns i olika varianter beronde på vilket mönster du vill ha då du drar i trådarna. Ett tips är att dra i trådarna och knyt ihop dem…MÄT sedan hur bred längden är smockbandet innan du drar i trådarna på nästa band. Mina länger är 46cm breda.
Jag syr på bandet en liten bit nedanför kanten för att stången inte ska synas sen. Man syr på det precis som ett vanligt veckband (glöm inte att sy igen kortsidorna)…LENA jag använder INTE vanliga fingerkrokar.
Små små plastkrokar finns att köpa i gardinaffärer ex. Hemtex.
Sedan kan man välja vart på bandet man krokar i dem.
jag vill som sagt dölja stången så jag har satt mina i hällan längst ner. Det kan också vara snyggt att visa stången. Då sätter man kroken i hällan högst upp så hamnar hela gardinlängden under stången.
Jag köpte mitt band på IKEA då jag upptäckte att deras sk. veckband även hade snören att dra i.
MYCKET MYCKET billigare än i tygaffärer.
Jag nålar ALDRIG. Pressa istället in kanterna så är det bara att sy sedan.
Gör INTE som ERNST och de andra på tv…häng INTE upp tyger och gardiner UTAN att fålla in kanterna….Huuuu...det går rysningar genom kroppen när jag ser sånt.

  

 Jag valde att sy små band med slagna öljetter för upphängnings anordningen.
Jag använder mig av en kinamatspinne då jag vänder smala band.
  Jag syr fast hissnöret på baksidan.
Glöm inte att det viktiga är inte HUR du syr…
Det viktiga är ATT du försöker..;)
Kram Katarina
sovrum

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply
  Vardagslycka
  15 juli, 2012 at 11:18 e m

  Men himmel, Katarina, sååå himla snyggt! Ser så mysigt och ombonat ut, förstår att ni trivs bra där!
  Jag kommer aldrig att ge mig på att sy gardiner, jag får vara glad om jag lyckas hänga upp dem rätt, och så var det det där med att fålla… hmmm, ja,ibland använder jag fållband som jag stryker upp fållen med…
  Och dina trädgårdskläder är ursnygga! Jag köpte mig ett par såna byxor förra sommaren som jag inte har använt och nu tappar jag dem, hihi. Det är nog bäst jag köper mig ett par nya så kanske trädgårdsarbetet går lite bättre för mig.
  Ha det så gott nu vännen.
  Kraaam Carina

 • Reply
  lottens vita och gröna
  15 juli, 2012 at 11:55 e m

  ohhhhhhhhhhhhh vad fint alltså tänk om du var min granne katarina då hade jag kunnat gjort allt i din trädgård om du sytt ett par, fniss!
  alltså jag och sy…det går inte bara, fick tom byta till träslöjd för att få betyg i 7 an, det är sant, heeeeeeeeeelt utan talang och så svär jag hela tiden me för nålen den bara går av….men jag ska öva mitt tålamod och så ska jag ta ebba till hjälp förjag vil ha så här i mitt somrum me,suck så fint måst nudra ut beskrivningen och följa den till pricka!!!
  ha det bäst, hoppas ni har bättre väder än här men ur regn föds kreativitet;)ha det gott vännen,varmkram lotten

 • Reply
  vitaspets
  15 juli, 2012 at 11:58 e m

  Önskar jag var så duktig på att sy .
  Kram Karina

 • Reply
  ETT RÖTT MONOGRAM
  16 juli, 2012 at 8:28 f m

  Det där har du i fingrarna, så skulle det inte se ut om jag sydde.
  Superfint blev det.
  Blev väckt tidigt idag av kommungubbar som klipper gräs, men det var bra. Nu ska jag packa bilen och dra (utan rosévin…fniss)
  Kramar
  AnnaMaria

 • Reply
  Helena
  16 juli, 2012 at 9:03 f m

  Superfint blev det!Ser verkligen ombonat ut.
  Jag som har liiite otur när jag tänker fniss kan ju inte lyckas jämt då eller hur?!Dessutom är vårt hus lite hm snett o vint :-)Suck man får inte titta så noga här 🙂
  KRAM från mig!

 • Reply
  Sabelhagens Olivlund
  16 juli, 2012 at 9:37 f m

  Vilket proffs du är. Så välarbetat och snyggt. Jag skulle gärna vilja prova att sy så som du visar, men inte skulle det bli på långa vägar så fint som dina gardiner.
  Ha det gott.
  Kram Maria

 • Reply
  Anonym
  16 juli, 2012 at 10:52 f m

  Hej och TACK för svar mvh Lena

 • Reply
  tre nyanser av vitt
  16 juli, 2012 at 11:23 f m

  Hej
  Men du vad fint! Det blev ju superfint! Vi har inga gardiner i sovrummet heller men nu blev jag inspirerad. Lite jobbigt är det när solen går upp för den lyser rakt i mitt ansikte 🙂 men har sovit ganska bra i sommar för det har ju inte varit så mycket sol :(. Jasså du har letat efter trädgårdsbyxor…i adolfssons blommor i Hallsberg säljer de massor av sådana kläder och prylar ifall du suktar efter mer 😉 Vad fint du har fått i din trädgård jag håller på för fullt och gräver, planerar, planterar, läser, tänker trädgård det är kul men jag blir helt fanatisk 😉 Ha en skön sommar
  kramen Marie

 • Reply
  Tinas vita bo
  16 juli, 2012 at 8:07 e m

  Jösses vad proffsigt gjort!!
  ja det märks att du kan det där.. :))

  jag kan ju oxå sy, men i jämförelse med dig så är mitt kunnande blaha blaha… 🙂

  Superfina gardiner!!

  Ha det gött
  Kram Tina

 • Reply
  Lilla Blanka
  16 juli, 2012 at 8:34 e m

  Tack söta Katarina för sömnadstipsen!
  Du skulle gråtit om du sett mig och Mia sy en One Piece till Malevik-Håkan, hahaha

  Nä jag snickrar och målar hellre, men syr ibland när det är tvunget (eller lämnar av till min kära mor så fixar hon det åt mig, hon är proffsig som du, hihi)

  Förlåt att jag är urusel på att höra av mig… Kram

  Men du, jösses ert Grekiska paradis är heeeelt underbart, I LOVE it!!!!!!

  Kram och ha det underbart
  Mia

 • Reply
  Hagagården
  17 juli, 2012 at 10:08 e m

  Men så fint du har det,så himla duktig du är på att sy,härliga mjuka färger!!
  Stor kram
  Ninni

 • Reply
  Ekenäsliv
  18 juli, 2012 at 12:09 e m

  Oh My God!!! Du är ju såååå duktig!!! Så fint det blev i sovrummet!!! Verkligen ombonat, det håller jag med om. Skulle gärna gå en liten kurs hos dig!!

  Så var vi hemma igen efter en trevlig vistelse i Dalarna och Stockholm. Vi åkte hem en dag tidigare än vi tänkt för vi längtade hem, ha ha ha. Vilka hemmagrisar vi e;)
  Men vi hade det bra, i Dalarna var vi hos Marcus moster i deras sommarstuga i Leknäs. Tog en tur till Gysinge en dag och så hade vi det mest soft, väldigt skönt och välbehövligt. I söndgs skruvade vi upp tempot rejält och åkte till Sth, gick på Grönan, ska visa en bild när Tyra o jag åker Vilda musen, jag ser heeeeeelt galen ut, ha ha ha..
  I måndags träffade jag Sofi, Sofis Husdrömmar, i Sth. Vi hade en jättemysig dag och gick i alla inredningsbutiker vi hittade och pratade som om vi kännt varann i evigheter!
  Så nu sitter jag vid datorn och tar ikapp lite inlägg från alla och bara tar det lugnt mellan tvättmaskinerna;)
  Ha en fin onsdag nu kära du!
  Kraaaaaaaaamar Anna

Leave a Reply