Hej på er!
I dag blir det ett supersmarrigt recept här i bloggen..
Å jag skrattar så jag gråter nu…
Tack Monika för upplysningen….hahaa…
någon kock blir jag nog aldrig….. mina ändringar/tillägg i det här inlägget markerar jag med rött..;)
Jag köper dem för att de är snygga…har aldrig tillagat dem….
…..förns nu…..
Fisk äter i alla fall vi alldeles för sällan så nya smarriga recept välkomnas ju alltid…
I går letade jag fram ett recept på Arla.se innan jag åkte och handlade och det blev det här..
Smörstekt torskrygg med skummig jordärtskocksås...kronärstskocksås..
Just det där skummiga blev det inte så mycket med men det beror nog på att jag gjorde lite fel med just jordärtskockan…kronärtskockan.…men det återkommer jag till…
Här kommer själva receptet:
- 600 g urbenad torskrygg (jag hade 450gr)
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
Sås:
- 2 schalottenlökar
- 2
jordärtskockorkronärtskocka - 25 gr smör
- 1dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 msk fiskfond
- rivet skal av 1 citron
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 msk färsk dragon
- Gör så här:
Sätt ugnen på 125°. Gnid in fisken med salt och peppar.
Skala och hacka lök och jordärtskockor.
Fräs dem i smör i en kastrull utan att de får färg. Tillsätt grädde, mjölk och fond.
Låt koka upp och koka på svag värme tills jordärtskockorna
kronärtskockorna är mjuka, ca 7 min.
Förkoka kronärtskockan ca 30 min.
Torka av fisken och bryn den runt om. Lägg den i en ugnssäker form och häll över smöret. Tillaga i mitten av ugnen 10-15 min tills innertemperaturen är 50° eller fisken känns fast. Lägg citron och dragon i såsen och mixa den slät och skummig.
Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen ovanpå.
Jag serverade lättkokta haricots verts, potatis och en grönsallad till.
Min sås blev inte så slät som jag tror den ska vara….
Jag har som sagt aldrig tillagat en jordärtskocka kronärtskocka förut och använde mig nog av för stor del av bladet.
Det blev inget som helst fel på smaken…det blev bara några hårda bitar vi fick peta bort..;)
Så tänk på det!!
Det är bara den vita delen längst ner på insidan bladet, den som är lite mjukare som ska användas.
Den innersta klumpen som är lila och har frön inuti…den ska man inte äta.
Joho det kan man visst tydligen….
Bara man petar bort fröna så har man visst den finaste delen där..;)
Tänk vad mycket man lär sig…tack ni fina!
Joho det kan man visst tydligen….
Bara man petar bort fröna så har man visst den finaste delen där..;)
Tänk vad mycket man lär sig…tack ni fina!
Det här receptet kommer vi absolut göra fler gånger för den får högsta betyg av oss!
Tänk jag som inte gillade dragon tidigare….
Håller jag på att bli vuxen nu tror ni?
(avokadon ligger bara dr o är fin på bilden, den använde jag inte…;)
Jamen så kan det gå då man inte är van att göra mer än att fota fina grönsaker..;)
Mattias sa just..
-Ja jag tyckte det var lite konstigt i går när du pratade om jordärtskockor men tillagade kronärtskockor….Fast det var bra sa han sen…. för jag gillar inte jordärtskockor!!
Haha ja… å jag har ju minsann skapat ett eget litet recept nu då!!
Å nästa gång kommer jag absolut använda KRONÄRTSKOCKAN IGEN
FAST BARA DET MJUKA VITA…. Å Koka den före i ca 30 min..;)
Ha en fin dag i dag när det är semestertisdag!
Kram Katarina
No Comments
Hem ljuva hem
19 juli, 2016 at 11:29 f mMmmmmm! Gott! Torskrygg är supergott. Härliga matbilder och nyttig mat står på min önskelista nu. Kram Pia
Monika
19 juli, 2016 at 11:37 f mMen, det du visar på bilden är ju inte jordärtskockor utan kronärtskockor. Tror det är lättare att göra sås av jordärtskockor. Vi gör ofta mos eller soppa av jordärtskockor, kronärtskocka äter vi blad för blad doppade i t ex smält smör.
Kram
Mamma C
19 juli, 2016 at 11:41 f mFisk är så gott. Så det här receptet får jag spara.
Kram mamma c
Sallys hus
19 juli, 2016 at 11:51 f mHahahahaaaaaaaa jag döööööör hahahahaaaaaaaaa haaaaaaaaaaaaaaa…..haaaaa…..
oooooj då…då var det därför det inte blev som på bilden…..hahaaaa
jag har aldrig ätit jordärtskocka heller…..
Tack för upplysningen…;)
Kraaaam
Sallys hus
19 juli, 2016 at 12:10 e mHahaaa jag skrattar fortfarande så tårarna rinner…
1000-tack för att du sa till…
Haha
Hade ju varit ännu mer pinsamt om ingen sagt nåt….
Nu blev det mer liksom typiskt mig…haha…men det bjuder jag på!
Ha en fin dag!
Monika
19 juli, 2016 at 12:13 e mJa tokigt blir det ibland men det är lite kul också och sånt man kan se tillbaka på och le. Om man rensar bort frön och s.k. skägg från botten så har man kronärtskockhjärtat som lär vara det finaste enligt experterna. Kronärtskockhjärtan kan man köpa på konservburk eller t ex zetas inlagda/marinerade. Tror det blir utmärkt i din sås.
Kram
Anonym
19 juli, 2016 at 12:17 e mKlart du ska använda den stora klumpen i mitten! Peta bort alla ”fjun” så får du fram finaste biten, typ filén 😀
Bättre lycka nästa gång 😀
//Karolina
Sallys hus
19 juli, 2016 at 3:11 e mHaha ok jag får ändra igen då…;) Det var nån kock på Youtube som sa att man inte skulle äta den..;)
Hihi.
kram o tack!