Jag ÄR i klimakteriet…..

 ….ja så måste det vara!
 
Jag är 46år så nog är det väl kanske lite tidigt..?
Men det där är ju saker man inte kan råda över.
 
Ni kanske minns när jag skrev om mina sömnproblem och gick till läkaren…
Om inte kan ni läsa det inlägget HÄR.
 
Statusen sedan dess är att jag gått från att inte sova tillbaka hur det var innan…
….sova rätt dåligt och vakna väldigt lätt…
Det tycker jag är mer hanterbart och de där sömntabletterna…de ligger kvar i skåpet.
Jag tyckte ärligt talat inte att de hjälpte särskilt bra..
 Det här med klimakteriet är ju ganska tabubelagt…
Lite pinsamt  eller jobbigt att prata om kanske…
 
Något man helst bara vill skjuta på framtiden och kanske är det så att man ser
det som en milstolpe i livet… det är då man måste kalla sig för ”äldre”
Fast när blir man gammal egentligen?
Ja inte blir man det då man är i klimakteriet i alla fall…
Jag har svårt att tro att jag någonsin kommer KÄNNA mig gammal…
 
Det här med att hamna i klikmakteriet är ju något som kommer drabba oss 
alla som är kvinnor….vissa mer andra mindre… 
 Jag hoppas att det här eländet ska dra över snart så att jag bara kan bli som vanligt igen.
Det som är ”eländet” för mig är dessa vallningar…
Termostaten i kroppen har ju gått bananas och från att ALLTID
ha varit en som fryser har jag blivit som en 
skenande värmepanna….ena stunden varm så det nästan kokar över till att nästa stund 
frysa igen…. å nu är det är inte bara ett nattligt äventyr längre…
Näpp det kommer och går lite när det känner för det…dygnet runt…
 
Mens har jag inte haft på flera flera månader och senast var det inte mycket med den heller…
DET är väl det enda possitiva i allt det här…
HIMMEL SÅ SKÖNT DET ÄR!
Att slippa smärtor och att känna sig ofräsch där nere.
 
Vad som däremot inte satt sig på mig är någon form av depression eller ilska…
Det tackar jag för…;)
Jag känner mig som mig själv helt å hållet och är samma glada som vanligt…
…bara en smula tröttare…
Jag har inte riktigt samma ork och driv som förr…
Det kan ju i o för sig hänga i hop med den inte allt för bra sömnen..;)
Det här med östrogen då?
Jag vet att ni är många som förespråkar det och det är jätte härligt att ni är nöjda.
För min del kommer jag inte testa det om det inte blir värre än så här.
Att jag blir panikvarm lite då och då känns hanterbart…
Skulle jag däremot bli arg och allmänt konstig…
Ja då får jag kanske överväga….men inte nu.
Jag härdar ut…;) 
Nähäää nu väntar den där lilla bönan på mig….
…jag råkade nämligen nämna Alvin för en stund sen och hon blev alldeles till sig…
Alvin är ju hennes vovvebästis….
Vovvepromenad, kompismys och rosé…
Det känns väl som en bättre onsdag va?
 
Kram Katarina 
 
blommor

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Stina
  15 maj, 2019 at 6:07 e m

  Välkommen i klubben! Kom i klimakteriet vid 43 års ålder pga total hysterectomi o borttagning av äggstockar. Förfärliga vallningar o fick östrogen som verkligen hjälpte. Tog detta i 12 år och var då tvungen att sluta pga blodproppar. Vallningarna återkom och inga naturpreparat har hjälpt. Är nu 68 år och har fortfarande besvär

 • Reply
  Carina
  15 maj, 2019 at 7:02 e m

  Hej 😁
  Dom nya rekommendationerna är, att kvinnor bör ta östrogen. Det förebygger hjärt o kärl sjukdomar samt benskörhet. Å det vill vi ju inte ha.
  Prata med din gynekolog, det där kan visst hålla på i upp till tio år.

 • Reply
  Anna-K
  15 maj, 2019 at 7:11 e m

  Hej Katarina! Jag tycker det är helt OK att du tar upp detta ämne, minns så väl… hur det påverkade mitt liv. Jag hade svettningar dygnet runt , sov förfärligt illa. Jag retade mig väldigt lätt över olika saker ….haha bland annat all reklam på bloggar som dök upp (som jag idag inte ens reflekterar över:) Tror också sömnen bidrar till att man blir lättretlig! Min läkare rekommenderade mig att låta bli östrogen då min mamma haft proppar. Jag tänkte att jag står hellre ut med mina besvär lätt ,,om jag kan slippa stroke eller andra biverkningar. ( Detta är ju ändå en naturlig process för kroppen) Jag fick hjälp av en barnmorska som gav akupunktur , det hjälpe mig bra , topparna av svettningar vallningar blev något lindrigare. Härda ut det blir bättre efter en tid. Jag fick också mina besvär i din ålder. Lycka till !!

 • Reply
  Milla
  15 maj, 2019 at 9:38 e m

  Vet precis vad du pratar om. Jag kom ju dit superabrupt pga cellgifter, då var jag 47. I mitt tjejgäng har det varierat när alla hamnat där, nu är vi ju 54 och definitivt där. Problemen som lugnat sig betydligt för mig är värre nu för någon annan, så olika i tid. Sömnen har varit mitt stora problem med, är det fortfarande även om själva vallningarna lagt sig… Styrketräna tungt och äta bra mat (massa grönsaker o inget mjöl) är det jag mår bäst av, men är likförbaskat lika svårt att uppfylla som man borde…. kram!!

 • Reply
  Maria
  15 maj, 2019 at 9:52 e m

  Hej!
  Jag har varit i klimakteriet i snart 3 år.Har inte ätit någon Östrogen,testat hälsokostpreparat som inte fungerade på mig i alla fall.Jag har samma besvär som dig,sömnproblem och vallningar och tack och lov inga humörsvängningar. Har börjat träna mer kontinuerligt och hårdare (enligt läkarrekommendation) och ta mej sjutton om inte symtomen har blivit lite bättre (eller så har jag lärt mig leva med det)
  Kram!

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:21 e m

   Ååå taaaack… det där behövde jag höra…Inte att det hållt på i 3 år förstås…men det där med träningen….
   Ska också komma i gång en gång för alla nu!
   Kraaaaam

 • Reply
  v
  16 maj, 2019 at 6:53 f m

  Ja vi kvinnfolk har det inte lätt inte.Jag tycker jag svettas och har mig hela tiden i flera år har det pågått. Värst på natten när man kastar av sig täcket och sedan fryser halvt ihjäl.Men jag lider inte så jätte mycket har relativt bra humör. Klart man surnar till ibland, det gör väl alla. Ha det fint och njut av soliga dagar. Kraaam Pia

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:20 e m

   Hahaa…det låter som du beskriver mig på natten…;)kraaaaam sötis

 • Reply
  Anna-K
  16 maj, 2019 at 7:53 f m

  Intressant at läsa flera olika berättelser ang klimakteriet. Jag skrev här ovan en del av mina besvär. Jag vill bara lägga till att jag också gick igenom hela registret av hälsokost och har alltid tränat sedan ungdomen:) visst är det väldigt olika hur vi upplever det hela precis som att vi är olika ålder när vi får första mens osv…. våra hormoner kan vi inte styra över mer än att ta hand om oss och våga ta upp ämnet. Vilket du gjort Katarina bra gjort!!!! (mina besvär var så pass svåra så jag vet att vi kan må oerhört dåligt av klimakteriet,, men det pratas inte om det som det borde),

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:15 e m

   Ja det verkar verkligen vara väldigt olika det där med hur man upplever det och vad man får för symptom….Jag håller tummarna att det inte blir värre för mig och jag håller med dig… det borde verkligen pratas mer om det här.
   Kraaaaam

 • Reply
  Libra
  16 maj, 2019 at 8:45 f m

  Kom i klimakteriet redan när jag var 40 då jag opererade bort äggstockarna. Avstod östrogen trots otroliga vallningar. Provade hälsokostpreparat bl.a. Remifam. Men tyckte inte de hjälpte.
  Så det var bara att stå ut och ständigt ha servetter i väskan att torka ansiktet med. För när det var som värst rann det svett i hela ansiktet. Mina vallningar upphörde för ca 2 år sedan. Då var jag 58.

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:09 e m

   Men åååå stackars dig… så länge!! Men tack för tipset med servetterna…kanske till o med vore smart att ha våtservetter..kraaaam

 • Reply
  Inger
  16 maj, 2019 at 8:58 f m

  Tänk så olika det är för oss kvinnor. Skulle nog hellre stå ut än att äta östrogen. En del befinner sig ju i klimakteriet i många år
  Själv har jag haft en otrolig tur. Aldrig nånsin haft magont vid mens
  Har i te ens känt av klimakteriet . Ibland kan jag tro det är nåt fel på mig som aldrig haft ont nånstans . Ha ha ha. TackSam är jag i alla fall. Ha det bäst. Kraaaam Inger

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:08 e m

   Men åååå…lyckost!! ;o)men jag har förstått att det är väldigt bra att träna mycket…åd et gör ju du..;)
   Nu har jag fått fritt fram med foten så jag ska också i gång igen nu…hoppas det kan hjälpa lite..
   Kraaaaam fina du!

 • Reply
  Malla
  16 maj, 2019 at 11:03 f m

  Klimakteriet är en del av livet som kvinna. Har vid flera tillfällen trott att jag klivit in i det stadiet men vid undersökning har det visat sig att äggstockarna är i "full produktion", så jag är väl bara allmänt sur och vresig emellanåt 🙂
  Skönt om du klarar dig utan östrogen!

 • Reply
  jessicapersikan
  16 maj, 2019 at 11:52 f m

  Intressant att läsa om din erfarenhet av klimakteriet. Jag nosar på det dära….
  Dessutom har du jättefint hem.😍

 • Reply
  Sofi
  16 maj, 2019 at 1:28 e m

  Hej,jag har också 46 år och har kommit i klimatet. Fick tre möjligheten av min gynekolog 1.Att promenadera långa promenader, med bra själskap,hund ,kompis.
  2.Ta tabletter (kombinationen av hormoner)
  3.Kombinationen mellan 1 och 2.
  Jag valde numm.3.
  Åt tabletter bara i tre dagar och gick till alternativ 1. Tabletter med så många nackdelar oj,oj.
  Alternativ 1 fungerar väldigt bra,fryser mindre (fet var min största besvär)känner sig pigg och tiĺlgängligt.Nästan har blivit på nytt kär i min man.

 • Reply
  Marie
  16 maj, 2019 at 3:05 e m

  Hej ! Är 55 år och kom in i klimakteriet för c:a 1,5 år sen. Inte roligt alls ,slutade sova helt ,förutom med insomntabl. (beroendeframkall) hade måttligt med svettningar(tränar,äter bra) som kom och gick men varje svettning väldigt otrevlig känsla som plötslig febertopp,fick även huvudvärk . Började läsa allt jag kunde komma över och upptäckte att det är nya riktlinjer sen årsskiftet ang.östrogen. Dom säger numer att det inte ökar risken för cancer,proppar,benskörhet utan tvärtom ,det skyddar
  Så jag skyndade till läkaren och fick utskrivet östrogen+progesteron. Har hållit på i 5 mån.och är en ny människa sover mycket bättre, inte en enda svettning ,inga restlesslegs. Livet är tillbaka🤗

  • Reply
   Sallys hus
   18 maj, 2019 at 9:12 e m

   Ååå va härligt att det blivit så bra för dig <3Ska kolla upp det om det blir värre.
   Tack för tipset!
   Kraaaaaam

 • Reply
  Anna
  16 maj, 2019 at 11:42 e m

  Ja, jag försattes ju i det iom tabletterna som stoppar östrogenproduktionen i kroppen… Men hård träning har avhjälpt vallningarna och även sömnproblemen… fast just nu är det helt fruktansvärt som jag ska vara ärlig.. Vill nästan inte gå o lägga mig för att jag bara ligger och snurrar…
  Vill inte äta sömntabletter, för vet hur beroendeframkallande de är. Åt det förut när jag åt högdos kortison, tog mig fler amånader avv vänja mig av med dem.
  Tycker inte du ska äta östrogen vännen… <3
  Hoppas du kan sova inatt <3
  Kramar

 • Reply
  Paula
  17 maj, 2019 at 7:37 f m

  Jag äter Klimadynon, som inte innehåller östrogen, utan är växtbaserat och hjälper bra mot vallningar, men det kan ta upp till ett par månader innan man ser resultat. Mina vallningar blev för mycket då jag inte hade typ var tredje timme eller på nätterna som en del pratar om, utan flera gånger i timmen. Jag står inte ut med att ta på och av koftor och sjalar, men har man inte så stora besvär kan man förstås leva med det. Annars rekommenderar jag Klimadynon, men det ska man absolut inte ta om man har besvär med njurarna, så läs på om du är intresserad.
  Ha en fin dag! 🙂
  ps. alla åldrar är bra åldrar…att bli gammal är inget fult 🙂

 • Reply
  Lena - gott för själen
  9 juni, 2019 at 9:26 f m

  Det låter helt klart som klimakteriet, tycker jag. Utifrån det lilla jag vet.

  Jag hade jättejobbigt i höstas och kände inte alls igen mig själv. Humörsvängningar delux! Mest jättelåg och nere. Och totalt energilös då och då. Det gick över rätt fort, tack och lov.

  Hoppas det lättar även för dig!

  Kram Lena

 • Reply
  Jeanette Gustafsson
  6 september, 2019 at 4:06 e m

  Hej! Jag är 40 år. Jag har ledvärk främst i överarmar , hjärtklappning, värmevallningar, oro, ångest, huvudvärk. Jag har oregelbunden mens! Var 14:e dag får jag mens och det håller på 2-3 veckor varje gång. I somras fick jag knöl i bröstet vilket visade sig vara två godartade cystor. Känns som det är någon form av hormonell obalans. Känner mig inte lite nedstämd och har även slmsvåeigheter. Vaknar flera gånger och ibland svårt att somna. Kram Jeanette

 • Reply
  Jeanette
  7 september, 2019 at 3:05 e m

  Hej! Har satt in en Hormonspiral för 2 veckor sedan men hjälper inte på vallningar. Det är snare båt med östrogen eller progesteron som behövs vad jag tror. Mvh

  • Reply
   Sallys hus
   9 september, 2019 at 9:35 f m

   Åå ja..himmel stackars dig… För tillfället har mina vallningar gått över….peppar peppar…Skulle tro att de kommer tillbaka….:(
   Det är ett skit med allt vi kvinnor ska behöva stå ut med..
   Styrkekram till dig!

Leave a Reply