Annonslänkar till Lindex
Jamen sådär…
….äääääääntligen kommer recepten till den där höstiga, rustika 3-rätters middagen vi bjöd på för ett par veckor sen.
Vi försökte tänka att hela middagen skulle kännas höstig och rustik och inte vara så förutsägbar
som toast skagen och oxfilé med potatisgratäng är….;)
Vi startade med Trattkantarellsoppa med ädelost och en touch av konjak.
4 port
ca 3 dl torkade trattkantareller
vatten
1 klick smör
ca 1msk kantarellfond
5 dl grädde
1 liten tub ädelost (175gr)
1 gul lök
Färsk persilja
mjöl till redning
ca 2 msk konjak
soya, salt och peppar
Gör så här:
Smula sönder trattkantarellerna och lägg i en skål med vatten som precis täcker kantarellerna.
Hacka och fräs löken i smör i en kastrull. Lägg i de uppblötta kantarellerna och låt dem fräsa en liten stund.
Slå på grädde, ost och fond. Låt puttra 10-15 min.
Mixa soppan slät med en stavmixer.
Smaka av med salt, peppar, soya och konjak
Strössla över färsk hackad persilja vid servering.
Till varmrätt serverade vi panbiff med lök och en himmelsk sås….
Pannbiff 4-5 port.
Ca 400gr blandfärs 70/30
1 riven eller finhackad gul lök
4msk ströbröd
1msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1 ägg
1,5 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
(jag gjorde dubbel sats)
Gör så här:
Låt ströbrödet svälla i en skål med mjölken.
Blanda alla ingredienserna noga och forma lite större köttbullar och platta till.
Jag gillar när pannbiffarna är ganska små, då får man ju mer av den goda stekytan. Stek i smör tills de fått en fin yta runt om.
Lägg dem sedan i en ugnsfast form och låt dem bli färdiga i ugnen.
Ca 200 grader. Då blir de saftiga och smarriga..;)
Efter varje stekomgång häller du lite vatten i stekpannan och rör om.
Häll sedan över stekskyn i en kastrull och spara till såsen.
Sås
1 gul lök
1 äpple
smör
4-5 dl vispgrädde
ca 4 dl steksky
2-3 msk kalvfond
1 msk svartvinbärsgelé
ev anjovisspad eller sardellcreme
mjöl till redning
Gör så här:
Hacka lök och äpple och fräs i smör i en kastrull.
Häll över skyn från panbiffarna och tillsätt fonden.
Reducera ner till ungefär hälften.
Tillsätt grädde och koka ner tills lite mer än hälften är kvar.
Sila såsen och häll tillbaks i kastrullen.
Smaka av med svartvinbärsgelé och ev. anjovisspad eller sardeller,
ev salt och peppar.
Red såsen till önskad tjocklek.
Tips:
Du kan med fördel göra i ordning maten dagen före.
Smakerna i såsen sätter sig mer då.
Bara att ev späda lite då du värmer upp den.
Tillbehör: Stek riktigt med lök och strössla över en halv kruka persilja.
Kokta grönsaker i stället för vanlig sallad.
Servera med lingon och kokt potatis….
Till desert blev det hemgjord glass och hemkokt varm plommonsylt…
Egentligen är det parfait men jag envisas med att kalla det för glass..;)
Till 4 port:
4 äggulor
4msk socker
2dl vispgrädde
Naturligtvis kan man smaksätta glassen med tex några msk Baileys, rom eller liknande.
Det har jag aldrig testat, tycker den är godast som den är.
Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke.
Vispa grädden i en egen bunke.
Blanda i grädden i äggsmeten och försök att röra så lite som möjligt
(fast det måste ju blandas förstås)
Tillsätt ev smaksättning.
Häll i portionsskålar och ställ i frysen minst 4 timmar.
Gör den gärna flera dagar i förväg
Ta fram glassen en liten stund innan servering
så att den hinner smälta sådär lite lagomt..;)
Servera med färska bär eller varm sylt.
Vi hade som sagt hemkokt plommonsylt.
Vi fick otroligt mycket plommon i år så det kommer ett eget inlägg om det receptet nån gång..;)
Självklart måste man ju matcha sin outfit med dukningen och maten….
Det förstår ju vem som helst..;)
Min fina kjol som var ett spontanköp har blivit en höstfavorit och jag får liksom
lägga band på mig för att inte ha den på mig heeeela tiden…;)
Så hoppas ni fick lite höst-middags-inspiration nu…;)
Vill du se mer av dukningen som matchar menyn så kan du kika HÄR
Kraaaam Katarina
No Comments
Ajli
31 oktober, 2019 at 10:50 f mJag älskar faten, så stiliga! Och så är ju pannbiff med lök och kokta grönsaker så himla himla himla gott!
Anna W
31 oktober, 2019 at 11:11 f mMen hallååååå hur hungrig tror du inte jag blev nu då??
Magen bara kurrar och jag ska gå och äta lunch med väninnorna vid kvart i tolv… Som plåster på såren för att föreställningen blev inställd idag, så trist..
Får bli nån riktigt härlig höstmiddag i helgen. Då är det jag och duvan, imorgon åker maken till Orlando på konferens 🙂
Jag kommenterar inte alla inlägg bakåt, men ska läsa nu.
Pösssssssss på da sötfia <3
Sallys hus
2 november, 2019 at 11:40 f mHaha…tack smulan för att du inte gör det..;) Kraaaam
Alicia
31 oktober, 2019 at 9:55 e mmums mums mums!! <3
Sallys hus
2 november, 2019 at 11:40 f mJa det kan man säga…;)
Ulrika
31 oktober, 2019 at 11:14 e mÅå så gott det ser ut.