Tänk att prickar kan leda till dålig självkänsla!

Godmorgon!
Jag fick en fråga om jag kunde skriva lite om det här med acne och hur det påverkar vår självkänsla och självförtroende. Det kände jag absolut att jag ville eftersom det här är något som ligger mig varmt om hjärtat. När jag var i tonåren så hade jag medelmycket finnar. I vuxen ålder har jag fått hudsjukdomen rosacea som är besläktad med acne.
När jag gick i högstadiet jämförde jag mig ofta med andra. Mina närmsta vänner var som
  barnrumpor i hyn och skrek i högan sky över en stackars liten pormask.
Jag minns att jag funderade mycket på hur orättvist det där är..
Att en del inte får en enda medans andra blir helt invaderade.
På 80-talet var det heller inte lika vanligt med täckkrämer, foundation och puder som det är i dag.
Min självkänsla var inte den bästa den här tiden men däremot mitt självförtroende.
Jag visste att jag var bra på vissa saker och kunde prestera…
Med åren insåg jag att jag har samma värde som alla andra.
 När mina barn klev in i tonåren och fick sina första finnar pratade vi mycket om det här med rengöring och annat som påverkar..
Min dotter har provat många olika märken men Basiron är det hon tycker är allra bäst.
Hon har varit väldigt förskonad och har inte haft särskilt mycket finnar.
Basiron har en väldigt bra hemsida som jag skulle vilja tipsa alla
 tonåringar och deras föräldrar att gå in och läsa på. 
Du hittar den HÄR
Där kan du läsa om vad finnar är och varför man får dem.
Du kan också läsa om hur man på bästa sätt tar hand om sin tonårshy.

 Jag skulle vilja berätta en saga för er…om Ella.

Ella är 20 och har mycket svår acne.
Det började redan i 7:an och har inte gått över än.
Hon har testat allt.. från att bara äta vegetariskt till att blanda konstiga illaluktande smothies.
Alla salvor och krämer som finns och hon har även ätit receptbelagd medicin i omgångar.
Ellas självkänlsa är lite rubbad på grund av det här och hon tycker på riktigt inte att hon är lika mycket värd som andra. Hon begraver sig i böcker och romantiska filmer och går sällan ut.
En kväll i början av sommaren lurar Ellas kompis med henne ut.
Just nu är Ella inne i en ”bra” period.
Finnarna är inte så många och de som syns kan hon lätt sminka över.
Huden som bär många ärr efter den svåra acnen ser något sånär fräsch ut då hon nöjt tittar sig i spegeln. Hon ler och tänker under några sekunder att hon faktiskt är ganska söt…
egentligen…självkänslan växer en smula. Ellas kompis öppnar en flaska bubbel och 1 timme senare är de 2 fnissiga kompisarna på dansgolvet på stadens inneställe.
Den här kvällen händer det där som alla tonårstjejer drömmer om..
Ella träffar han med stort H.
De byter telefonnummer och bestämmer att de ska gå på bio nästa kväll.
De träffas några gånger under följande veckor innan han med stort H ska resa utomlands i en månad.
De håller förstås kontakten och Ella räknar ner till han ska komma hem igen.
Så händer det som inte får hända…
Acnen blossar upp igen…värre än någonsin…
Självkänslan och självförtroendet rasar och hon vill inte träffa H då han kommer hem.
Hon är säker på att han skulle bli äcklad av att se henne.
Hon kommer med undanflykter och ursäkter och H.. ja han blir ledsen 
och tror naturligtvis att Ella inte tycker om honom längre.
Ella ligger hemma och gråter.
 Hon gråter för att livet är orättvist och det kan ju inte finnas någon
 som kan älska en som ser ut som ett monster……

 Tror ni att Ella finns?? 

 Jag är helt säker på att det  finns massor av både killar och tjejer precis som Ella.
Som flyr in i en bubbla och inte tycker de har samma värde som andra pga sin acne.
Tänk att känna så!!!!
Det är verkligen hemskt…
Det är ju bara yta.
Under ytan är vi ju alla lika!!
Men det vi kan göra är ju att ta hand om oss på bästa sätt.
För om vi gör det…om vi VET att vi gör det vi KAN…då kommer självkänslan stärkas.
Det känns alltid lite bättre om man gör det man kan!

Så mitt råd till er föräldrar som ännu inte har barn i tonåren..
Lääääääs…. gå in och läs…för jag tror det är viktigt att vi pratar om det.
Att våra barn får höra att de duger som de är men att man alltid måste ta hand om sig.
Om ditt barn har mycket finnar…våga ställ frågan…
”Hur mår du och hur tycker du att det påverkar dig?”
♥♥♥
Ha en fin dag!
Kram Katarina
Tack sötaste Kajsa för att du ställde upp som modell♥
badrum

You Might Also Like

No Comments

 • Reply
  Anneli
  13 oktober, 2014 at 10:09 f m

  Intressant inlägg.
  Själv hade jag mycket finnar när jag var ung, åh så jag led!
  Höll mig inomhus och ville inte träffa folk och synas.
  Tycker väldigt synd om ungdomar som drabbas av detta, för det tär verkligen på psyket.

  Vi som föräldrar kan göra mycket tror jag………………..det finns faktiskt effektiv hjälp idag!
  Mediciner och behandlingar som inte fanns förr.
  VÅGA prata med ungdomarna om det är ett första steg och sedan hjälps man åt att gå vidare.

  Nu har mina ungdomar 21 och 24 år växt ifrån detta problem och jag är mycket tacksam att de slapp uppleva lika svår acne som jag.

  Kram på dig
  ,Anneli

 • Reply
  Glamour-Psykologen
  13 oktober, 2014 at 10:39 f m

  Berörande inlägg – så dåligt man kan må, både som tonåring och vuxen, så bra att du skriver om det. Kram på dig vackra, fina du!! Ha en bra start på veckan! <3

 • Reply
  Villa Carl Larsson
  13 oktober, 2014 at 10:45 f m

  Jag känner inte igen mig helt i just sagan om Ella, men hon finns! Jag har haft problem med acne så länge jag kan minnas och har fortfarande. Man tycker ju att det borde gå över någon gång. Jag är ju inte tonåring längre, men det biter sig fast. Visst kan jag märka att kosten påverkar, så även stress och andra faktorer. Har provat diverse krämer som inte hjälpt. Men när jag blev gravid första gången blossade alla finnar upp och som jag led av det. Hormonerna så klart. Men det var inte roligt. Kände mig inte ett dugg fin och fick kämpa på. Efter det gick jag till en hudterapeut och köpte därefter svindyra krämer som faktiskt hjälpt. Nu har jag råd med det och satsar därför. Men annars är det ju inte alla som har det och det är inte säkert att det alltid hjälper med dyrt heller. Denna graviditet började med acne, men har inte fortsatt hela vägen tack och lov. Det är synd hur det påverkar. Men framför allt acne i ansiktet påverkar ju vårt första intryck utåt. En finne kan förstöra en hel kväll om den också hamnar på fel ställe. Typ mitt på näsan.

  Jättefint inlägg av dig. Så sant allt du skriver. Och det är så viktigt att prata om det.
  Vilken fin dotter du har 🙂 Kikade in på hennes blogg och som hon höjer sin mamma till skyarna. Underbart med en sådan relation. Precis som det ska vara. Och det krävs ju en hel del av en som förälder att faktiskt nå dit med sina barn. Att lyssna och finnas nära till hands.

  Många kramar Josefin

 • Reply
  Välkommen Hem!
  13 oktober, 2014 at 11:10 f m

  Men hallåååaa! Det var ju JAG som var ELLA!!
  Jo, på riktigt! EXAKT så var det för mig när jag var i tonåren. Känner SÅ igen mig i din berättelse.
  Hade hemsk acne hela tonåren och faktiskt ända upp i vuxen ålder som satt spår i både kropp och själ.
  Tror den sista finnen kom senast 2012…
  Och jag har då provat allt! Inte konstigt att jag fick mer finnar eftersom jag aldrig lät ansiktet att vila, utan skulle testa en massa krämer och acnemedel.
  Men så provade jag Kanebos produkter (nu heter de Sensai) och som över en natt förvann min acne.
  Nu använder jag endast rengöringskräm, en bra natt och dag-kräm och ibland en tunn BB-kräm på dagen. That´s it.
  Visst kommer det en liten jäkel lite då och då men den kan jag leva med liksom, märks knappt.
  Men OJ! vad min självkänsla och självförtroende har blivit skadat av detta… Stora sonen har haft en hel del och jag hoppas bara att T inte får det alls. Försöker att prata om vikten av rengöring men en 11-åring är liksom inte intresserad av sånt, haha, till skillnad från tjejer. Önskar man kunde hitta ett ordentligt botemedel till acne, för jag vet, det är hemskt!
  Kram!
  Judita

 • Reply
  FJÄDERNEJLIKAN
  13 oktober, 2014 at 11:12 f m

  Bra skrivet! Själv hade jag inga större problem med acne som tonåring, men har en son som har desto mer problem, och han är nu nitton och fortfarande problem, så det har varit många samtal om detta och testning av olika produkter. Tackar för tipset, får gå in och läsa och även införskaffa Basiron. Kramizz o ha en bra start på veckan/Laila

 • Reply
  Ekenäsliv
  13 oktober, 2014 at 11:15 f m

  Finaste Katarina <3
  Jag blir så rörd och berörd av din underbara värme.
  Den finns alltid där som en outgrundlig källa och tar aldrig slut.
  Du har svar och du har metaforer som vi alla kan känna igen oss i.
  Just nu funderar jag över det mesta och det är väl därför min mage är så himla orolig.
  Vill bara komma till läkaren och få några svar.
  Läste även ett inlähh hos Nilla Nyfiken precis. Så mycket som jag kunde känna igen mig i.

  O sen tänker jag på det du skriver. Jag säger till Tyra att hon kan ALLT hon vill och vi kommer alltid stötta henne.
  Men jag behöver även bevisa för henne att jag som vuxen tar itt liv på allvar och bryter mig ur situationer som jag inte trivs i.
  Så du må tro att jag tänker just nu. Huvudet snurrar så jag mår illa ibland.
  Jag vet att jag måste göra något åt min situation nu och ingen annan kan göra det åt mig.
  Jag måste ha kraft och jag suger åt mig av all pepp jag får.
  O jag får energi och hopp när jag läser hos dig med.

  Du är så klok vackra Katarina.
  Jag har aldrig haft problem med finnar, men det har varit andra saker som gjort att jag kännt mig mindre värd.
  Och även nu när man är vuxen vacklar jag och funderar på vad jag kan och vad jag är bra på.

  Så dina ord stannar i mitt hjärta.
  Vi hörs snart igen.
  Varma kramar Anna
  Ps: Er dotter är vacker, inside and out!

 • Reply
  Hemma på Sjuan
  13 oktober, 2014 at 1:58 e m

  Förstår precis vad du skriver om! Jag har haft det själv, massor! och sen sönerna, en efter en…
  Vacker modell på bilderna, kram Suss

 • Reply
  No34
  13 oktober, 2014 at 2:35 e m

  Viktigt ämne!! Vår stora J använder både Basiron och äter Tetracyklin Meda, och det fungerar. Men kosten är också lika viktig !!
  Själförtroendet åker i botten så fort det blossar upp….
  Kram Kate

 • Reply
  ulrica
  13 oktober, 2014 at 2:40 e m

  Jag vet exakt vad du skriver om. Båda mina barn har haft mycket acne, men vi har lyckats få bukt med det med hjälp av en väninna som är hudterapeut som gett oss serum och bra rengöring.

  Det är fruktansvärt att acne ska ge upphov till dålig självkänsla 🙁
  KRAM

 • Reply
  Anonym
  13 oktober, 2014 at 3:36 e m

  Hej! Fick av en händelse läsa ditt inlägg om Acne. Min dotter har problem som nu blivit mycket bättre och nästan läkt ut efter att hon fick rådet av en hudterapeut att byta ut mjölkprodukter mot laktosfria produkter. Vi började i augusti och köper alla mejeriprodukter laktosfritt numera och det har hjälpt. Fick också veta att om acnen sitter ”panna-kind-näsa” är det ofta stressrelaterat. Sitter acnen mer runt hakan kan det vara mer bekymmer med magen där kosten behöver ses över. Acne på rygg handlar ofta om hormoner och får ta den tid det tar. Så mitt tips och råd är – testa laktosfria produkter.

 • Reply
  Jennica...
  13 oktober, 2014 at 4:40 e m

  Hej, viktigt inlägg! Bra skrivet. Jag har haft normalt med acne under min tonårstid, min dotter som är 14 år nu verkar också få en rätt lätt resa. Skönt. Det är tufft som det är att vara tonåring utan att behöva dras med något som förändrar ens utseende….
  Viktigt ämne.
  Kram Jennica

 • Reply
  Pia Gustafsson
  13 oktober, 2014 at 6:52 e m

  Vilket toppenbra inlägg. Det där med dålig självkänsla känns igen här hemma hos alla mina barn.. men inte på grund av acne utan annat. Jag har gjort så gott jag kunnat för att hjälpa till. Kraaaam Pia

 • Reply
  I mitt huvud
  13 oktober, 2014 at 7:30 e m

  Ja, usch, tyvärr finns det nog många Ellor. Och är det inte acne så är det nåt annat… Inte lätt!

  Något helt annat: Vilket otroligt vackert badrum! Inte så himla likt min lilla skrubb… :-/

 • Reply
  tre nyanser av vitt
  13 oktober, 2014 at 7:45 e m

  Hallå! Mina största barn 27, 26 år har inte haft problem med finnar men dottern som nyss fyllt 20 år har problem och har haft sedan hon blev tonåring. Hon lider väldigt och har provat krämer av alla slag, dyra, billiga, hälsokost ja allt möjligt. Hon har inte mängder utan en plipp här och där men det räcker för att hon ska må dåligt. Vi runt omkring säger att hon är fin men hennes känsla är svår att ändra på. När hon är i skolan och gör saker utanför hemmet sminkar hon sig alltid med fondation mm men inte när hon är hemma eftersom hon vill att huden ska få vila. En arbetskamrat har en son med liknande hy som min dotter och han har vägrat gått till skolan och fått tagit sabbatsår. Han har även gått pch pratat hos experten. Ja tänk att denna lilla kvissla kan orsaka så mycket lidande…sorgligt! All reklam och alla bilder/filmer där människor har perfekt /retuscherad) hy ställer också till bekymmer i tankar på våra ungdomar. Ha det bra! Marie

 • Reply
  Stina I Söder
  13 oktober, 2014 at 9:32 e m

  Vilket bra inlägg! Ska jag tipsa mina elever och föräldrar om.
  Visst finns det många ”ellor” därute.
  Du är så bra som tar upp de här viktiga ämnena dom gör stt många känner igen sig och får tips! KRAAAM Stina

 • Reply
  baraetthem
  13 oktober, 2014 at 9:37 e m

  Vilket bra och viktigt inlägg!! Så duktig du är och är säker på att många känns igen sig. Om inte så har alla säkert någon nära sig som lidit av acne. Inget man ska skämmas över (lättare sagt än gjort) utan man ska ju ta den hjälp som finns.

  Hoppa dagen varit bra goa du!!
  Kramar

 • Reply
  Titta in hos Thess
  13 oktober, 2014 at 9:50 e m

  Bra skrivet min vän och vad fin hon är eran Kajsa :))

  Kram Thess

 • Reply
  Anonym
  13 oktober, 2014 at 11:13 e m

  Lilla finaste Kajsa. Hon finns alltid kvar i mitt frökenhjärta.
  Kramar

 • Reply
  Inredning och Guldkanter
  13 oktober, 2014 at 11:15 e m

  Vilket fint inlägg, ja det är verkligen ett viktigt ämne och något som berör de flesta tonårsföräldrar. Basiron är bra tycker jag också. KRAM Pernilla

Leave a Reply