Hallå där!
Ni vet ju att vi har en tjejstudent att fira här i huset snart.
När man ska bjuda på mat och gästerna kommer lite hipp som happ passar
det ju allra bäst med en kall buffé.
Vi kör på säkra kort…sånt jag vet är sååååå gott…
och jag tycker det känns sååå såååå skönt att menyn redan är satt…;)
Vi kommer bjuda på:
Kallmarinerad fläskfilé, pastasallad, potatissallad,
grönsallad, melon, bröd, ost och 2 kalla såser.
Å så tror jag vi kör på kladdkaka till kaffet.
Receptet på köttet kommer här:
Receptet är eg. till kyckling men går lika bra till fläskfilé.
beräknat till 4st kycklingfiléer…vad kan det vara likvärdigt som??
2 fläskfileér??…..man får köra på en ”höft”…
Det ska ju vara mycket marinad.
½ dl olivolja
½ dl balsamvinäger
½ dl flytande honung
1 tsk gourmetsalt
1krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor
Färska timjankvistar
Gör så här: Stek filéerna hela i stekpannan i smör så de får lite stekyta. Lägg sedan in dem på en plåt i ugnen i 175 grader tills fläskfiléerna nått 68 grader.
Temperaturen för kyckling är lite högre och har jag inte det i huvudet men det kan du googla på.
Skär sedan filéerna i cm stora bitar lägg i en stor burk med tätt lock och häll över marinaden.
Vänd köttet flera gånger under ett par dagar.
Vi kommer göra i ordning köttet på tisdagskväll så får
det stå och dra i marinaden till fredagen.
Den här gudomligt goda pastasalladen måååååste ni göra!!!
Potatissallad:
Färskpotatis i bitar
purjolök
ev. rädisor
Italiensk salladsdressing
(ni vet sån där pytteliten påse man blandar själv
med olja och vatten som säljs i 3-pack)
Blanda ihop alla ingredienserna och låt stå över natten.
Ev. kan du behöva blanda i mer dressing eftersom potatisen suger i sig..;)
Innan servering blanda i Ruccola och/eller babyspenat.
Den här kan man även äta ljummen om man föredrar det.
Foccia…det självklara brödet!
Det kommer jag baka på studentmorgonen för det ska ju ätas nygräddat.
Bästa receptet hittar du
här.
Kalla såser…
Nr 1.
Creme fraiche och sweetchillisås.
Blanda till önskad styrka.
Nr 2.
Hemgjord aioli med gräddfil.
Laagom till ca 6pers…(tror jag)
4 äggulor
4dl raps- el. matolja
salt
peppar
citron
ca 4 st vitlöksklyftor
3dl gräddfil
Dela äggen och lägg gulorna i en bunke.
Starta elvispen.
Häll försiktigt försiktigt i oljan.
Droppvis i början för att efter en stund låta en tunn stråla rinna i längs kanten.
Blanda i kryddor och färskpressad citron.
Blanda med gräddfilen. Detta gör att aiolin inte känns lika fet och stabbig.
Det blir mer som en sås liksom..;)
Gör den gärna dagen före för smakerna kommer ju fram mer efter ett tag.
Glöm inte att smaka av!
Så dukar vi förstås upp alla godsaker här på köksön.
Det är verkligen toppen då man är många.
Jamen sådär…nu klarade vi av en hel massa recept på en och samma gång!
Kram Katarina
No Comments
Anonym
31 maj, 2016 at 2:51 e mSer himla gott ut! Fläskfilé är en pålitlig goding i köket.
Har aldrig tänkt på att marinera köttet EFTER det stekts, men
det låter verkligen gott.
Kul med studentexamen!!
Ruth i Virginia
Helén i Vilrummet
31 maj, 2016 at 3:15 e mMmmmm! Buffémat är det bästa, då kan man ta extra av det man gillar mest 😛
Kram Helén
Susanne
31 maj, 2016 at 8:14 e mMums va gott
Mamma C
31 maj, 2016 at 9:19 e mMums, nu satt jag och blev jättehungrig här vid datorn. Mycket bra och god mat att bjuda på.
Kram Mamma C
Channal
31 maj, 2016 at 9:25 e mÅh så mycket gott! Vilken fest! Tänk, i fjol var det min yngsta som sprang ut! Lycka till med allt!
KRAM Anna
Razzy
31 maj, 2016 at 9:44 e mMen så gott allt såg ut, och receptet till fläskfilen lät jättegott, det ska jag testa i sommar. Lycka till med allt. Kram Eva
Hem ljuva hem
31 maj, 2016 at 10:14 e mHärliga och smarta rätter. Här blir det tacopajer och rostbiff enligt önskan. Till det lite ost, melon och grönsallad. Ett gott bröd så klart och lite oliver kanske. Rabarberpaj med vaniljvisp efteråt. Kraaam pia
Lena - gott för själen
31 maj, 2016 at 10:59 e mDin den där pastasalladen har jag gjort och marinerade fläskfilén (fast jag gjorde kyckling). Det var så gott!!!
Kram Lena