Plommonmarmelad

Hej hej…
Har ni en bra söndag?
Vi har som sagt grillat korv igen…..den här gången mötte vi upp Lejonen i skogen
Mittemellan våra hus…. Trots att det regnade då vi gick fick vi en supermysig stund
med babbel och mys…..En perfekt sändagssyssla…
Lagom till vi kom hem igen dök Rasmus upp…
Mamma o pappas kvällsmat lockade…;) Det blir hembakad pizza i kväll…;)

Jag har just kokat en omgång plommonmarmelad så ni kan ju tänka er doften i detta hus just nu…
Alltså…ååååå tänk om man kunde skicka den genom zyberrymden….

Vi fick galet mycket plommon i höstas och när vi hade kokat marmelad, gett bort
och ätit så det nästan kom ut genom öronen…..hade vi ändå en massa kvar.
Tyvärr hade vi en stor drös med getingar som också gärna var med och kalasade…
…men vi lyckades ändå få ett par påsar att stoppa i frysen….

Kan man verkligen frysa hela plommon?
Ja tydligen….;)

Man kan inte äta dem, de blir alldeles konstiga när de tinar…men koka marmelad….
Det gick alldeles utmärkt, så tips till alla er med plommonträd som inte har tid eller lust att ta rätt på det
på direkten…Släng in i påsar i frysen och ta fram några månader senare och koka sylt eller marmelad.

Jag följde anvisningarna på sockersyltförpackningen, (ca 1kg plommon och en förp syltsocker)
kärnade ur plommonen och slängde i ett par kanelstänger och en uppsnittad vaniljstång i koket……
Jag lät det dock koka längre…..ca 25 minuter och mixade pyttelite med mixerstaven då det var klart…
(eg. inte nödvändigt)

Jag fryser in i sånna här platta burkar från Ica.
Lätta att stapla, tar liten plats och det går snabbt att tina marmeladen sedan…;)

Testa denna…smakar himmelskt tillsammans med ost och kex….
Eller på en rostad smörgås med ost en lördagmorgon…

Jamen så…
En doft av sensommar alldeles i början av April….det är grejer det!

Kraaaaam Katarina

recept

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Ylva H
    6 april, 2020 at 6:29 e m

    Åh, så gott med plommonmarmelad. Härligt med lite sommarkänsla i april. Vårt Reine Claude träd blåste omkull för ngt år sedan, tyvärr trivdes det aldrig och gav inte speciellt mkt frukt, kanske 5-10 kilo under 25 år. Men det blev fantastisk god marmelad som jag hade citron i. Frös också in frukten och kokade lite sommar efter hand. Kram 🐣

    • Reply
      Sallys hus
      7 april, 2020 at 7:15 f m

      Men åå så synd och tack för tipset med citron…det ska jag prova i år….om jag kommer i håg…;)
      Vi har 2 träd, det ena ska det bli gula plommon på men det har aldrig blivit några…
      Minns inte vad sorterna heter…
      Kraaaam

Leave a Reply