Flädersaft

Flädersaft hörni…
Det måste ju vara sommarens lättaste saft att göra….

När M fyllde 40 fick han 3st fläderbuskar av några vänner.
2 har överlevt men de växer lååååångsamt och förra året var första gången
vi fick så många blommor så det räckte till egen saft.
Innan plockade vi på skolområdet här bortanför.
Har du inte fläder hemma i trädgården kanske du har tur att det växer vilt någonstans i närheten…….

Vi fick precis i hop 50 blomklasar..
Ganska många är överblommade och dem kommer det ju bli bär på sen.
Jag tror jag ska testa att göra flädermarmelad på dem.

Det här med flädersaft….det är Mattias grej…
Det är han som är saft-fixar-pappan i det här huset..;)

Om ni förstorar bilden ser ni hans kladdiga gamla recept som han modellerat om lite…

Vi fryser sedan in vår saft i sånna här små petflaskor.
Perfekt storlek och underbart att ta fram senare i höst eller i vinter…

Flädersaft är ju underbart god och fräsch som den är…
Men vill man lyxa till det lite en fredagskväll eller en semesterdag ute i solen.
Då fyller man ett glas med is, slår på lite vodka och sedan på med outspädd saft…
spriten och isen ser till så att blandningen blir perfekt.

Vi har just kalasat på förra årets sista flaska….utan sprit i…;)
PÅ tv´ n i kväll kikar vi på förra veckans avsnitt av Ernst..
Tittar ni?

Kraaaaam Katarina

62+
recept sommar trädgård

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Anna
    1 juli, 2020 at 8:46 e m

    Hej hej hej sweeeeeetiepie <3
    Ha ha ha, ja jag har druckit vin ikväll, eller snarare bubbel faktiskt 🙂
    För har en älskad kollega och än som fyller FIVE O på fredag!! Så vi har haft picknick med massor av godsaker och bubbel, galet mysigt och härligt!
    Not so pepp på jobb imorgon om man säger så 😉
    Snatr ska jag läsa ikapp hos dig sweetie… Haft den galnaste vår man kan tänka sig… alla säger att man ska ha så mycket tid över, men det förstår jag faktiskt inte riktigt….
    Suss sott sötaste hjärtat…
    Natti natt
    Kramar, Anna

    0
    • Reply
      Sallys hus
      5 juli, 2020 at 7:36 f m

      Jamen samma här hjärtat…tur vi vet vart vi har varandra <3

      0
  • Reply
    Villa Ryttarängen
    2 juli, 2020 at 6:08 f m

    Flädersaft är verkligen gott. Vi fryser också i småflaskor. Vad tråkigt med adviral. Jag hade också lite innestående där som man blir snuvad på då. Jag har missat Ernst så det ska jag kika på nu. Kraaam Pia

    0
    • Reply
      Sallys hus
      5 juli, 2020 at 7:37 f m

      Ja verkligen supertrist…men men….
      Ja visst är det bra numera då man kan titta på tv när man själv vill..;)
      Kraaam

      0
  • Reply
    Monika
    2 juli, 2020 at 6:24 f m

    Flädersaft är lätt att göra och gott, ja i drinkar då. Jag dricker inte saft eller läsk. Jag har två fläderbuskar med rosa blommor och då blir det så vacker färg på saften tycker jag. Har aldrig gjort marmelad men varit sugen att prova så det får det bli, en liten sats sen, vi är inga stora marmeladätare i den här familjen.
    Kram Monika

    0
    • Reply
      Sallys hus
      5 juli, 2020 at 7:38 f m

      Nej men det är samma här…vi har mest marmelad då vi äter ost o kex…
      Tänker att det kanske kan passa med fläder då…spännande att prova i alla fall..;)
      Kraaam

      0
  • Reply
    Ylva H
    2 juli, 2020 at 11:29 f m

    Hej! Ska försöka få ihop till ännu en sats med flädersaft i eftermiddag. Fryser in saften i 1/2 liters glassburkar så är det lätt att skeda upp lämplig mängd. Jag dricker aldrig saft, men fläderblomssaften är god att ha i glass, cheesecake och maken dricker gärna gin och flädersaft. Jag provade göra marmelad på bären för många år sedan, var gravid och blev liiite trött och sträckte ut mig i kökssoffan en stund och lyckades somna. Ingen bra ide’ att göra med en puttrande gryta på spisen. 😱🤣Det var lila sockrigt klägg över hällen och det hade runnit ned i underskåpet och dessutom tyckte jag inte den var god. Om detta berodde på graviditeten eller jag vet jag inte. Kram

    0
    • Reply
      Sallys hus
      5 juli, 2020 at 7:39 f m

      Å så smart…tack för tipset… i glassa har jag aldrig provat…
      Å hahaha…nä det lät inte så väldigt bra…..tur det “bara” blev kladdigt i alla fall och att inte huset brann ner…
      Kraaaaam

      0
  • Reply
    Katharina
    3 juli, 2020 at 6:27 f m

    Hej!
    Ett annat bra tips är som jag brukar göra, frysa saften i en större plastburk, ex glassburkar.
    När den har frusit blir den som sorbet och man kan enkelt skeda upp så mycket som man behöver.
    Följer troget din blogg som är mycket rolig och underhållande.
    Kram från en annan Katharina

    0
    • Reply
      Sallys hus
      5 juli, 2020 at 7:41 f m

      Åå tack snälla för dina gulliga ord och tack för tipset…
      Flädersorbet låter väldans gott.
      Kraaaam

      0

Leave a Reply