Tips på mat då man campar

Vi har ju just startat vår 3:e säsong med husbil och under åren har jag fått många frågor om allt från
vart vi åker till hur husbilen ser ut, vad man ska tänka på osv…
Framförallt får jag många frågor om mat och om jag inte kan ge tips på enkla maträtter.

Ni är många som läser här inne som gillar campinglivet och många av er har säkerligen campat
betyyyydligt väldigt många fler år än vi.
Vi har ju aldrig förr varit “campingmänniskor” och våra “stackars barn” har inte
fått uppleva just det äventyret som barn, utan fått nöja sig med mestadels utlandssemestrar….
Staaaaaaaackars barn….;o)
(vill förtydliga att jag just nu var sarkastisk..;)

Hur som…
Även om vi är noviser på camping så tror jag att jag kan bidra med ett å annat tips…
Ingen blir ju någonsin fullärd och man snöar ju ofta in på att göra saker på sitt eget sätt.
Då kan det vara en riktigt härlig uppvaknar-spark att få se hur andra gör..;)

Det här med campingmat är ju ingen som helst skillnad mot hemma-mat…
Man försöker ju bara kanske ta lite genvägar och inte krångla till saker.

Vi har varken ugn eller mikro i vår husbil så allt vi lagar sker på gasspis eller grill…
Grillen är ju den som används allra mest precis som för de flesta campare tror jag…
I alla fall då det är varmt ute.

När vi nyligen åkte till Strängnäs på en liten minisemester visste vi att det skulle
regna första kvällen….det gjorde det inte men kallt som skrutt var det så at grilla hade inte varit så mysigt…

I stället hade jag förberett en köttfärssås hemma som vi enkelt värmde upp i en gryta på spisen.
Så var det bara att koka spagetti och skära till en sallad.

Jag hade köpt med en färsk baguette och naturligtvis åt vi inte hela den…
Baguetter är ju sällan särskilt goda dagen efter…de ska ju ätas färska.
Hemma brukar jag ju skiva upp det som blir över och frysa in…
Perfekt att ta fram bara några bitar och göra vitlöksbröd av..

När man campar kan man i stället göra så här….

……man sparar den till kväll nummer två…
Då var det nämligen fint väder och vi grillade i kvällssolen.
Sköna fårskinn och gosiga plädar gör ju så att man kan sitta lite längre.

Å så skivar man bara upp baguetten, ringlar på olja och örtkryddor.
Så kan man ta ett glas vin och äta nygrillade bröd medans man väntar på potatisen….

…ja man får passa dem så de inte blir kolbitar förstås…;)
Tur vi hade många..;)

Här kommer nästa tips.
Små färskpotatisar…eller potatishalvor…, olja och salt i en folieform…
Alltså SÅ gott…blir nog ännu godare än i ugnen hemma…
Tänk bara på att de tar lite tid på sig, så man får ställa på formen en stund innan man grillar sitt kött
eller vad man nu har till…..

Så här tidigt på våren sitter vi alltid inne och äter
så då grillningen var färdig var utemyset också det…

Det blir ett långt inlägg i dag med många bilder…
Men jag tänkte att vi kör på med lite fler tips nu när vi ändå är i farten..;)

Smörgåstårta och ett glas bubbel…
Perfekt lunch om ni frågar mig. Ska man ut i skogen äter man det ju lämpligen samma dag som man reser
men ananrs brukar det ju finnas att köpa i de flesta små orter….bara det finns en ica eller en smörgåsbutik..

Som sagt så grillar vi ju allra mest…
Oftast använder vi inte ens spisen till att koka potatis utan gör all mat på grillen….

Smarriga hamburgare med goda tillbehör är inte att förglömma….

Men fiskknyten, potatisknyten och en kall sås….tex creme fraiche med citron, dill, vitlök, salt och peppar
DET är nog min favorit då vi campar.
En annan snabb kall sås som passar till precis allt är creme fraiche och Sweet chilli-sås…
Ni vet sån på flaska… Blanda dessa två, klart. Mängden är svårt att säga… det avgör du…
Ju mer sweet chilli…desto starkare sås…
Tänk på att såsen blir starkare då den fått stå något dygn…

När man kokar potatis är ju ett bra tips att koka extra så att man tex dagen
efter kan smälla i hop en potatissallad till det man grillar då…
Överbliven potatis går ju också alldeles utmärkt att lägga i knyten på grillen…
Då får de ju bara ligga på superkort tid, så att de blir varma.

Något vi gör mycket då vi är ute och far är att ha picknick…
Oftast blir det lunchen… men om man är vid ett riktigt sagoslott förstår ju vem som helst att man
måste dricka gott vin och äta ost och kex en liten stund…
:o)

Plockmat…..
FAAAAAANTASTISKT!!!
Jag ÄÄÄÄÄÄÄÄÄLSKAR plock….
Man mumsar och äter länge länge å det finns något åt alla…
Jag äter nog mest ost och kex som ju inte alls är så särskilt bra kvällsmat kanske…haha…
M äter nog helst konstiga korvar och skinka…
Hur som….
Plockmat smakar lika bra framför en film med regnsmatter på taket…..

…som alldeles intill vattnet vid en mysig sjö…
Det är ju så här skaldjur ska ätas på allra bästa sätt….

De gånger man lyckas hitta såna här smultronställen att fricampa vid….
Då spelar det faktiskt inte så stor roll vad man äter…
ALLT smakar bra..;)

Jamen så…
Hoppas ni kanske fick något litet tips…
Tipsa gärna i kommentarsfältet om fler enkla snabba, smarriga lite “semestriga” maträtter…
Med “semestriga” menar jag alltså inte ärtsoppa på burk eller
falurkorv och makaroner…;)

Kraaaaaam o ha en fin tisdag!
Katarina

+108
Husbil Mat&dryck

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Annika
    27 april, 2021 at 12:06 e m

    Ett tips från mig är att när man grillar så grilla lite extra så det blir över. Strimla det dagen efter och lägg tillsammans med lite grönsaker och en kall sås ( typ dom du tipsade om 😜) i ett tortillabröd så får ni en god wrap. Får man potatis över så är det ju så gott med stekt potatis och någon sillburk. Jag har en känsla att det mesta blir liiite godare i husbilen 👌🏻

    +2
    • Reply
      Sallys hus
      27 april, 2021 at 5:31 e m

      Men åååå… vilket bra tips!! Tack, det ska vi prova…
      Haha…ja ALLT smakar ju alltid bättre ute….oavsett om man är på picknick eller campar..;)

      +2
  • Reply
    Villa Ryttarängen
    27 april, 2021 at 7:45 e m

    Oj så många fina mattips. Ja vi har ju campat med husvagn en massa år. Ingen lyxig vagn utan bara en gasolspis och en kolgrill. Men vi campar oftast på campingar och använder köken där till micro och vanlig ugn. Laga potatisgratäng eller micra färdigmat. Annars tycker jag att man kan laga det mesta på gasolspisen och med hjälp av en liten vattenkokare. Köper potatis på burk, sååå gott att steka och det går fort. Sen kan man grilla eller steka det man vill ha till. Kul inlägg. Kraaaam Pia

    0
    • Reply
      Sallys hus
      30 april, 2021 at 11:00 e m

      Åå men det var ju ett bra tips 😍😍
      Det måste ju funka toppen att grilla också 😘

      0
  • Reply
    Ulrica
    30 april, 2021 at 6:21 f m

    Här kommer en campare också och tipsar om en OMNIA-ugn.. det är en himla bra uppfinning som är super som komplement till grillen :-).
    Vi har gjort potatisgratäng, bakat sockerkaka och kanelbullar, bakat frukostbröd.. den är super!!
    KRAM

    0
    • Reply
      Sallys hus
      30 april, 2021 at 10:59 e m

      Jamen å jag tror jag har läst om den hos dig😍😍 en ”ugn” man sätter på spisplattan va? Måste läsa igen😘 kram vännen

      0

Leave a Reply